Hoe geraak je er?
Sluiten
Contact

VZW Quartier Dansaert ASBL
Rue Antoine Dansaertstraat 182
1000 Brussel
België

info@downtowndansaert.be
www.downtowndansaert.be

Inschrijven voor de newsletter
Volg ons
Facebook
Instagram
Connect
Facebook
Instagram
Menu
About ----
Downtown Dansaert

De handelaars van Downtown Dansaert tonen je met plezier de weg door een buurt die algemeen bekend staat als de meest eigentijdse wijk van de Europese hoofdstad.

Wij nemen je mee langs klassieke lanen met avant-garde mode- en designboetieks, door smalle straatjes met verborgen parels van creativiteit en inventiviteit, en over pleinen met historische geheimen. Wij dompelen je onder in kunst en literatuur, nodigen je uit aan de tafels van charmante en gastronomische restaurants, leren je proeven van onverwachte Belgische bieren en laten je tenslotte achter in een jazzy bar die nooit sluit.

Maak kennis met interessante buurtbewoners en gastvrije handelaars en luister naar hun verrassende verhalen over de herkomst en de toekomst van de wijk.

Blijf op de hoogte van alles wat beweegt en bruist in dit unieke stukje Brussel en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wij heten je van harte welkom in Downtown Dansaert.

Historiek
Historiek

Het meest innoverende deel van Brussel was ooit de geboorteplaats van de stad.

Wat nu de Vismet is, was ooit de aanlegkade voor boten, later omgebouwd tot een overdekte vishal en nu de plek met de beste visrestaurants van Brussel. De namen van de omliggende pleinen en straten verraden de producten die hier verhandeld werden (Oude en Nieuwe Graanmarkt, Varkensmarkt, Hop- en Moutstraat,...), de industrie die er gevestigd was (Fabriekstraat,…) of de religieuze ordes die er hun klooster hadden (Sint-Katelijneplein, Kartuizerstraat, Papenvest,…). 

Statige appartementen achter klassieke gevels worden nog steeds bewoond terwijl industriële panden worden omgebouwd tot functionele lofts en wooneenheden of een functie krijgen als tentoonstellings- of evenementenhal.

Midden jaren ’80 van de vorige eeuw streken hier de eerste pioniers uit de internationale modewereld neer. Zij gaven de buurt het avant-garde karakter waarmee het nog steeds een internationaal publiek aantrekt.

Doorheen de tijd werd hier voluit geleefd, gewerkt en gefeest, en dat is tot op vandaag zo

Het comité

Downtown Dansaert ontstond uit de samenwerking van drie actieve handelsverenigingen (Kartuizerstraat, Dansaertstraat en Leon Lepagestraat). Hoewel elke straat een uniek karakter heeft, delen zij vooral de typische Dansaertwaarden: kwaliteit, creativiteit en originaliteit.

Onder impuls van een aantal daadkrachtige ondernemers, en met de steun van Brussels schepen van handel, mevrouw Marion Lemesre, en haar kabinet, werd beslist een levendig platform te creëren dat de dynamiek van de buurt weerspiegelt en een handige leidraad is voor toeristen, klanten en bewoners. 

Word lid

Als je handelaar, huiseigenaar of bewoner van de Dansaertwijk bent, nodigen we je uit lid te worden van Downtown Dansaert. Dit kan heel eenvoudig door het registratieformulier in te vullen. Als lid word je uitgenodigd op onze vergaderingen, bijeenkomsten en evenementen. Op die manier krijg je inspraak en kan je meewerken aan de uitbouw van onze wijk. Dit kan heel eenvoudig door het registratieformulier in te vullen. 

Je kan ook steunend lid worden. In dat geval betaal je jaarlijks een bijdrage waarmee je Downtown Dansaert een financieel duwtje in de rug geeft. Wij danken je daar alvast van harte voor.

Voor meer info en vragen kan je contact opnemen met commerce@downtowndansaert.be

Met de vriendelijke steun
van onze partners:
KBC BXL - La Ville - De Stad